Σάββατο, Απριλίου 09, 2011

Πρακτικές Μουμπάρακ από τον στρατό


Εκατοντάδες διαδηλωτές που απαιτούν την δίωξη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, για κατηγορίες διαφθοράς, έχουν καταλάβει εκ νέου την πλατεία της Απελευθέρωσης (Ταχρίρ), παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής να τους διαλύσουν.

Γύρω στις 07:00 το πρωί, οι δυνάμεις του στρατού οπισθοχώρησαν, αφήνωντας τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στην πλατεία. Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν προηγουμένως προσπαθήσει ανεπιτυχώς, να απομακρύνουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα γύρω από την κεντρική πλατεία του Καΐρου.

Το σκηνικό θύμιζε έντονα την εξέγερση που ανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου, με τους αντιφρονούντες να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 02:00 μέχρι τις 05:00. «Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με μερικούς ταπεινούς πολίτες, αντιμετώπισαν βίαιες πράξεις, αλλά επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ξεχωριστή δήλωση στην ιστοσελίδα του στρατού στο Facebook, επέρριπτε την ευθύνη για τις συγκρούσεις σε «απομεινάρια» του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη σύλληψη τεσσάρων μελών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η συνέχεια στον Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: