Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

Θα παραμείνει στο Κατάρ ο Μούσα Κούσα

O Μούσα Κούσα, Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του Καντάφι, έχει αποφασίσει να μείνει προς το παρόν στο Κατάρ, λόγω των ανησυχιών για δίωξή του από τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λόκερμπι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Κούσα έφθασε αεροπορικώς στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετά την αποσκίρτησή του από το καθεστώς.

Αρχικά πίστευε ότι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη νέα πολιτική κατάσταση της Λιβύης. Ωστόσο οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν τον εμπιστεύονται και οι χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει ως πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών παρά για τη συνεργασία μαζί του.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τα λένε Σαρκοζί και Κάμερον για τη Λιβύη

Συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη, είχε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ότι, πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Εξάλλου, την Τετάρτη συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με επίκεντρο τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση.

Από το Σκάι

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης το αίτημα των ανταρτών για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ειδικότερα, ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ, πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διήμερο, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, την Τετάρτη. Ανάμεσα στις κρίσιμες επαφές, που θα έχει ο Λίβυος εκπρόσωπος των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ

Η συνέχεια στο Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια: