Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

Η στρατηγική Ομπάμα για τη Λιβύη

Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ομπάμα την περιορισμένη του στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη. Υστερα από μόνο μία εβδομάδα επιχειρήσεων, είπε ο πρόεδρος, οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο τους, που αφορούσε την πρόληψη της σφαγής των ανταρτών. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο Ομπάμα είναι έτοιμος να προσφέρει ανάλογη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στους πολιορκημένους διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, την Υεμένη ή τη Συρία;

Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι, μια σημαντική -αν και άδηλη- νότα ρεαλισμού υπάρχει πίσω από την προσπάθειά του να ερμηνεύσει τις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Λιβύη. Παρότι ο Ομπάμα κατέληξε να υποστηρίζει τον «επιλεκτικό πόλεμο» με στόχο την ανάσχεση του Μουαμάρ Καντάφι, πηγές του Λευκού Οίκου ξεκαθαρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θεωρεί την επέμβαση στη Λιβύη προηγούμενο ανάλογων διεθνών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Μια ανάλυση

Os'engage et puis ovoit! Ας εμπλακούμε στη μάχη και μετά βλέπουμε! Το περίφημο σύνθημα του Ναπολέοντα μπορεί να μην οδήγησε τις στρατιές του στην τελική νίκη, φαίνεται όμως ότι είναι αυτό που καθοδηγεί τους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ στην εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Μια εκστρατεία, η οποία εισέρχεται ήδη στην τρίτη εβδομάδα της, αλλά εξακολουθεί ακόμη να αναζητεί ξεκάθαρο στόχο και σχέδιο, χωρίς τίποτα να πείθει ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελος των εμπνευστών της. Μέχρι πρότινος, ούτε οι πιο θερμοκέφαλοι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί δεν θα τολμούσαν να προτείνουν επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Η εισβολή του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ οδήγησε το ΝΑΤΟ στα πρόθυμα της διάλυσης, ανοίγοντας το μεγάλο ρήγμα με Γαλλία και Γερμανία, ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοντεύει να κλείσει δέκα χρόνια, χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης. Πώς θα μπορούσε ένας Ομπάμα που εκλέχτηκε με σημαία την εναντίωσή του στο «Σοκ και Δέος» να ηγηθεί μιας τρίτης στρατιωτικής περιπέτειας σε μουσουλμανική χώρα;

Η συνέχεια εδώ

Διπλωματική κινητικότητα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελατί Ομπεϊντί πέρασε από τη Λιβύη στη γειτονική Τυνησία και από εκεί πέταξε για την Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters (Ρόιτερς) μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Ντζέρμπα. Σύμφωνα πάντα με το Reuters ο Ομπεϊντί μετέβη στην Αθήνα για να μεταφέρει ένα μήνυμα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο Ομπεϊντί ο άνδρας των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, απάντησε: «Έφυγε για την Αθήνα».

Νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο της Τυνησίας TAP είχε μεταδώσει ότι ο Ομπεϊντί είχε περάσει στην Τυνησία και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Ντζέρμπα. Πρόσθετε άλλωστε ότι ο λίβυος υφυπουργός δεν έχει μεταβεί στην Τυνησία για επίσημη επίσκεψη και δεν έχει έρθει σε επαφή με τυνήσιους αξιωματούχους.

Λίβυοι αξιωματούχοι από την Τρίπολη δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις κινήσεις του Ομπεϊντί.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: