Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

Οι γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Ακτής Ελεφαντοστού

Το αεροδρόμιο του Αμπιτζάν, της βασικής πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού, κατέλαβαν οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στη μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά και του Γκμπαμπό. Ενισχύσεις στις γαλλικές δυνάμεις στέλνει το Παρίσι, για εκατοντάδες νεκρούς κάνουν λόγο οργανώσεις που βρίσκονται στη χώρα.

Την Κυριακή, όπως αναφέρει το BBC, οι γαλλικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου. Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει ενισχύσεις στη δύναμη Licorne.

Σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο αεροδρόμιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.200 ξένοι υπήκοοι, υπό την προστασία της γαλλικής δύναμης.

Η συνέχεια στο in.gr

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα ανησυχούν για τη βία

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό των τραυματιών που φτάνουν στις ιατρικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού, σημάδι ότι «οι βιαιότητες συνεχίζονται στη ζώνη αυτή».

Την ίδια ώρα που αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και φάρμακα, οι βιαιότητες «καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στους τραυματίες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, στην οποία προστίθεται πως «υπαρχει μεγάλη ανησυχία» για κάποιους τραυματίες «που πρακτικά είναι αδύνατον να δεχτούν ιατρική φροντίδα στην Ακτή Ελεφαντοστού».

«Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα βίαιη και τεταμένη μέσα και γύρω από πολλές πόλεις της δυτικής Ακτής Ελεφαντοστού», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ ανησυχητικός και δείχνει πως οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στη ζώνη αυτή. Εντάσεις και βιαιότητες υπάρχουν και είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο εκπρόσωπος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ρέντζο Φρίκε.

Από την Καθημερινή

Χιλίαδες νεκροί ή αγνοούμενοι

Περίπου χίλιοι άνθρωποι «σκοτώθηκαν ή αγνοούνται» στην πόλη Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.

«Οι ομάδες της Caritas που βρέθηκαν στην πόλη ανέφεραν πως νεκροί και αγνοούμενοι φτάνουν τους χίλιους», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η σφαγή έγινε στη συνοικία Καρφούρ της πόλης αυτής που ελέγχουν οι δυνάμεις του Αλασάνε Ουατάρα, του αναγνωρισμένου από την διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ουατάρα και του Λοράν Γκμπάγκμπο, του απερχόμενου προέδρου, σημειώθηκαν από τις 27 ως τις 29 Μαρτίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Χθες Σάββατο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διακοινοτικές συγκρούσεις στο Ντουεκουέ.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: