Σάββατο, Απριλίου 09, 2011

Στις κάλπες, επιτέλους, οι Νιγηριανοί

Στις κάλπες για την εκλογή 360 βουλευτών και 109 γερουσιαστών προσέρχονται σήμερα οι Νιγηριανοί, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις λόγω βομβαρδισμών και δολοφονιών στην προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, θα κληθούν το επόμενο Σάββατο να εκλέξουν και τον νέο τους πρόεδρο, ενώ στις 26 Απριλίου θα ψηφίσουν για τους πολιτειακούς κυβερνήτες.

Χθες, μια βόμβα εξερράγη στα γραφεία της Ανεξάρτητης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στην Σουλέτζα της κεντρικής Νιγηρίας, ανακοίνωσαν οι αρχές. Κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν είχε δικαιοδοσία να μιλήσει επώνυμα, δήλωσε στο CNN πως οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Από την πλευρά του, ο Γιουσάου Σουαΐμπ, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, υποστήριξε πως τουλάχιστον εφτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη είναι η τελευταία πράξη βίας, στο δρόμο προς τις πιο ακριβές εκλογές, όπως εξελίσσονται, στην ιστορία της Αφρικής. «Καταδικάζουμε αυτή την πράξη δειλίας, αποσκοπεί στον εκφοβισμό των Νιγηριανών και στην παράλυση των φιλοδοξιών τους για ειρηνικές και αξιόπιστες εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Αταχίρου Τζεγκά, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά πως τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Από τον Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: