Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

Εθνική ενότητα ζητούν οι ευρωπαίοι για την Ακτή του Ελαφαντοστού

Να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανασυγκρότησης καλεί τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος Ουαταρά, που τη Δευτέρα εκτόπισε τελικά από την εξουσία, μετά από πολεμικές συγκρούσεις τεσσάρων μηνών, τον Λοράν Γκμπαγμπό, που αρνείτο να αποχωρήσει παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, έχει πλέον την ιστορική ευκαιρία να επουλώσει τα τραύματα από το βαθύ διχασμό στη χώρα του.

Η συνέχεια εδώ

Στο Αμπιτζάν παραμένει ο πρώην πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραμένει στην πρώην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρά τις πληροφορίες για τη μεταφορά του εκτός της πόλης που είχαν δώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουατάρα, ενισχύει τη θέση του και στο εσωτερικό: οι στρατηγοί που παρέμεναν πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό ορκίστηκαν πίστη στον Ουαταρά, ενώ ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ειρήνευση και αφοπλισμό των αντίπαλων παρατάξεων.

Η σύλληψη και παράδοση του Λοράν Γκμπαγκμπό τερμάτισε την πολύμηνη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.

Η συνέχεια στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: