Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Νιγηρία

Οι ψηφοφόροι στη Νιγηρία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, σε μια διαδικασία για την οποία οι διεθνείς παρατηρητές διατυπώνουν την ευχή να αποδειχθεί αξιόπιστη--για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν -- ο πρώτος αρχηγός του κράτους προερχόμενος από το Δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας -- και ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που έχει τη φήμη σκληρού και πειθαρχημένου πολιτικού και κατάγεται από τον μουσουλμανικό βορρά. Το ύπατο αξίωμα στη χώρα διεκδικούν επίσης ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Νούχου Ριμπάντου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Κάνο, Ιμπραχίμ Σεκαράου, αν και αμφότεροι εκτιμάται ότι έχουν λίγες πιθανότητες να υπερισχύσουν.

Η αφρικανική χώρα, στην οποία ζουν περισσότεροι άνθρωποι από τη Ρωσία, δεν έχει καταφέρει να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αφότου τερματίστηκε η στρατιωτική χούντα το 1999. Ενδεικτικό είναι πως πολλοί από τους συνολικά 150 εκατ. κατοίκους της ελάχιστη εμπιστοσύνη έχουν στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Όμως το γεγονός ότι υπήρξε σχετικά επιτυχημένη η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε αξιόπιστη από τους παρατηρητές παρά ορισμένα κρούσματα βίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες αρκετών.

Η συνέχεια στον Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: